Tulkkausalan muutos

Tulkkausala on valtavassa murroksessa ja liikkeessä. Osa tulkeista on jäämässä vaille työtä tai pakosta vaihtamassa työnantajaa. Valituksia markkinaoikeuteen on jätetty huomattava määrä ja tulkkien määrä on supistumassa. Miten yksittäinen tulkki voi vaikuttaa niin omaan hyvinvointiinsa kuin muidenkin hyvinvointiin?

Asiat ovat sellaisia kuin ne ovat juuri nyt. Eilinen ja huominen on olemassa vain kalenterissa sekä mielen luomassa maailmassa. Juuri nyt on se, mikä on. Tämä tarkoittaa sitä, että asioiden ajatteleminen uudestaan ja uudestaan on turhaa. Voit tarkkailla hiljaa ja kommentoimatta – mitenkään arvottamatta – ajatuksiasi muutaman päivän ajan. Kirjaa niitä ylös ja istu alas lukemaan kirjoittamasi. Uskallan sanoa, että paperillasi toistuu samat teemat kerrasta toiseen. Ja jos huomaat arvottavia ajatuksia, seuraa niitä. Kirjaa ne ylös ja tiedä, että nekin ovat ajatuksia. Seuraavaksi pyydän sinua kysymään: tiesitkö nämä asiat jo? Tiesitkö kaiken sen, mitä paperilla lukee? Nyt en tarkoita, tiesitkö ajattelevasi näitä asioita vaan tiesitkö sinä ajatustesi sisältämän asian olevan niin kuin se on.

Otetaan esimerkki. Ajattelussasi toistuu kaavamaisena seuraava: ”vuodenvaihteessa loppuu työt, pitäisi hakea töihin, en tiedä mihin, entä jos tulee muutoksia, parempi vain vaihtaa alaa, mutta kun en halua”. Ajattelussa pyörii kaavamaisena väistämättä myös syylliset ja uhrit. Teema voi naamioitua näennäisen positiiviseksikin, sisältäen samalla täysin saman perusviestin. Ajattelu sekä siitä seuraava turhautuminen, ahdistuminen, ärsyyntyminen, välinpitämättömyys, mahdollisesti jopa rentous ja luottamus, yhteishengen tunteminen tai jokin muu olotila saa aikaan illuusion, jonka mukaan murehtimisesta sekä sitä seuraavista olotiloista olisi hyötyä. Esimerkissä pyörivät teemat ovat asioita, joiden olemassaolon tiedät ajattelematta ja arvottamattakin.

Mitä tapahtuisi, jos antaisit tilanteen olla juuri nyt sellainen kuin sen on? Voit edelleen toimia. Voit hakea töitä tai olla hakematta. Voit hakea koulutukseen tai tutkailla alavaihtoehtoja. Voit päättää antaa asian olla ja tehdä sille jotain toisena hetkenä. Mikään edellä mainituista ei vaadi, että ajattelet asiaa, sillä sinä et ole ajattelija. Sinä olet sinä. Hiljainen oleminen kaiken ajattelun takana.

Jos et pahemmin ajattele asiaa, pistä merkille mikä on sinun perusolotilasi. Miten se ilmenee käyttäytymisessä ja ihan arkisissa toimissa? Mitä tapahtuu, jos keskität kaiken huomion pelkästään tunteeseen tekemättä ja ajattelematta mitään? Mitä tapahtuu, jos hymyilet kesken hatutuksen? Laita tämä kiinnostuneena merkille ja huomaa mikä on hyödytöntä. Kuka toimii niin? Oletko se sinä? Vai toimiiko kaikki tämä automaattisesti ilman sinun osuuttasi asiaan?

Entä sitten tunteet, joita tilanne herättää? Ajattelu saattaa peittää ne alleen pyrkimyksenä suojella sinua. Valitettavasti tulos on päinvastainen ja tuntemattomat tunteet jäävät kyllä kehon muistiin muistuttaakseen olemassaolostaan tavalla tai toisella. Voisitko istua autoon, ajaa hiljaiseen paikkaan ja parkua ääneen sallien kasaan käpertymisen kuin pieni lapsi? Tai huutaa mahdollisen raivon ulos äänen käheytymiseen asti? Ajattelematta ja kohdistamatta tuota tunnetta mihinkään. Analysoimatta ja arvottamatta mitenkään. Anna sen vain olla. Se ei välttämättä ole helppoa ja saattaa saada mielesi pillastumaan. Jos kohdistat tunteesi johonkin – syytät jotakin tai jotakuta – ruokit vain samaa kierrettä.

Miksi ehdotan tätä? Tekeekö se sinut onnelliseksi? Ei välttämättä. Tilanne on mikä on. Sen sijaan voit lakata lisäämästä vettä myllyyn ja kasaamasta kuormaa kehoosi. Ajattelun ja tunteiden kierre toisiaan ruokkien – olivatpa ne sitten melkeinpä millaisia hyvänsä – kerryttää kehoosi kuormaa, joka lisääntyy päivä päivältä purkautuen jotenkin. Pura se pois nyt saman tien ja kiinnitä huomiota siihen, mitä ruokit. Ja siihen, kuka sinä olet kaiken ajattelun alla.

Sisäistä rauhaa ja tyyneyttä toivotan kaikesta huolimatta päiviisi muuttuvien tilanteiden keskellä!

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *